Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ККС у складі ВС розповіли про практику розгляду справ щодо захисту бізнесу

23 квітня 2019, 17:17

Судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів та Алла Макаровець взяли участь у Другому південноукраїнському форумі «Захист бізнесу−2019», який відбувся в м. Одесі. Вони виступили під час сесії «Судовий та кримінальний аспекти захисту бізнесу».

Надія Стефанів звернула увагу присутніх на застосування Касаційним кримінальним судом  правового висновку Великої Палати ВС (постанови у справах № 243/6674/17-к та № 237/1459/17) стосовно можливості перегляду в апеляційному порядку ухвал слідчих суддів, що не передбачені ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України, на підставі п. 17 ч. 1 ст. 7 та ч. 1 ст. 24 цього Кодексу, які гарантують право на апеляційне оскарження таких судових рішень.

Також суддя ККС ВС наголосила, що завдяки ухваленню Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» та Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (умовні назви законів – «маски-шоу стоп – 1» та «маски-шоу стоп – 2») з’явилися нові інструменти для посилення захисту осіб від свавілля правоохоронних органів. Відповідно до цих законів, зокрема, під час обшуку обов’язковою є відеофіксація, слідчі та прокурори несуть персональну матеріальну відповідальність за свої неправомірні дії під час розслідувань.

Крім того, Надія Стефанів розповіла про практику ВС щодо розгляду справ, які стосуються захисту бізнесу. Вона звернула увагу на питання щодо застосування положення Кримінального кодексу України про спеціальну конфіскацію грошей, цінностей та іншого майна (статті 96-1 та 96-2 КК України), щодо права на оскарження вироків на підставі угод та щодо практики касаційного суду стосовно виправдувальних вироків у цій категорії справ.

У свою чергу, Алла Макаровець детально зупинилася на актуальних питаннях щодо захисту бізнесу від рейдерства. За її словами, раніше питання протиправного заволодіння майном підприємства, установи, організації охоплювалося поняттям «рейдерство», яке чітко не визначене законодавством, але використовується в Україні та за її межами.

Через відсутність спеціальної норми такі дії могли кваліфікуватися суміжними складами злочинів, передбачених: ст. 187 (розбій), ст. 190 (шахрайство), ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності), ст. 219 (доведення до банкрутства), ст. 223 (розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску), ст. 356 (самоправство), ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи), ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) (двома останніми статтями КК України був доповнений у 2013 році) та ін.

Суддя ККС у складі ВС розповіла про обставини справи № 1/752/3/14 (провадження № 51-471км18), що була предметом розгляду Верховного Суду, звернувши увагу учасників заходу на механізм вчинення злочину – рейдерського захоплення та на те, які помилки допустили самі потерпілі. На думку Алли Макаровець, інформація щодо цієї справи допоможе представникам бізнесу вберегтися від можливих рейдерських захоплень.

Крім того, суддя ККС ВС ознайомила присутніх з практикою розгляду судом касаційної інстанції справ щодо позапланових перевірок та з нормативними актами (положеннями Конституції України, КПК України та іншими законами, рішеннями Конституційного та Європейського судів), які можуть бути корисними під час розгляду зазначеної категорії кримінальних проваджень, у тому числі в апеляційному суді.

Також судді ККС у складі ВС відповіли на запитання учасників форуму.

За повідомленням прес-служби суду