Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді погрожували дисциплінарним провадженням і непроходженням кваліфікаційного оцінювання

15 липня 2019, 12:52

На засіданні 11 липня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Придачука Олега Андрійовича про втручання в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що у повідомленні зазначено, що слідчим суддею Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Придачуком О.А. у закритому судовому засіданні в рамках кримінального провадження розглянуто клопотання заступника начальника відділу процесуального керівництва слідчого управління Прокуратури Закарпатської області про надання дозволу на проведення обшуку в житловому будинку, де фактично проживає Особа 1.

Відповідно до ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Придачука О.А. від 12 вересня 2018 року клопотання задоволено та надано дозвіл на проведення обшуку.

У строки, встановлені законом, органом досудового розслідування за вказаною в ухвалі адресою проведено обшук.

Як зазначено у повідомленні судді, після цього 25 січня 2019 року із ним домовився про зустріч Особа 2. Оскільки з Особа 2 він був знайомий уже тривалий час, погодився на зустріч у суботу 26 січня 2019 року.

Крім того, суддя Придачук О.А. зазначив, що Особа 2 є ветераном прокуратури, за час роботи обіймав різні посади, а після звільнення з органів прокуратури тривалий час працював представником Уповноваженого Верховної Ради України.

Суддя також описує події зустрічі з Особою 2 26 січня 2019 року, під час якої, на його думку, і відбулося втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Зокрема, зазначає, що близько 10 год. 20 хв. він зустрівся з Особа 2, який повідомив, що є батьком Особа 1, за місцем фактичного проживання якого суддя Придачук О.А. ухвалою санкціонував проведення обшуку в рамках кримінального провадження.

При цьому Особа 2 зазначив, що в разі подання ним скарги на дії судді Придачука О.А. під час постановлення вказаної ухвали суддю буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності та звільнено з посади, а також що це питання він уже вирішив з певними людьми. Додав, що суддя не пройде кваліфікаційного оцінювання. Крім того, Особа 2 зазначив, що може не подавати скаргу до Вищої ради правосуддя за умови, якщо суддя Придачук О.А. відшкодує йому завдану моральну шкоду у розмірі 10000 (десять тисяч) американських доларів.

У повідомленні суддя зауважує, що Особа 2 почав вимагати вказану суму коштів, після чого дав прочитати йому текст уже підготовленої скарги та застеріг Придачука О.А., щоб не затягував із відповіддю.

На переконання судді, такі дії Особа 2 є втручанням у його діяльність щодо здійснення правосуддя, намаганням дискредитувати його як суддю та в такий спосіб помститися за ухвалене рішення.

За результатами розгляду повідомлення судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Придачука О.А. Прокуратура Закарпатської області розпочала кримінальне провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, за фактом втручання у діяльність судді з метою добитися винесення неправосудного рішення. На цей час досудове розслідування триває, його хід контролюється Прокуратурою Закарпатської області.

З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Придачука Олега Андрійовича, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Прес-центр судової влади України