Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом витребувано на користь держави із незаконного володіння земельну ділянку загальною площею 83 га

19 квітня 2019, 10:02

Центральний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення господарського суду Запорізької області яким було задоволено позов Керівника Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області яким витребувано з незаконного володіння селянського (фермерського) господарства на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 83 га. (справа № 908/232/18).

Судами першої та апеляційної інстанції встановлено, що у 11.02.1997 зареєстровано селянське (фермерське) господарство, яке належало фізичній особі-1.

26.05.1998 року на підставі державного акту на право постійного користування землею фізичній особі-1 надано у постійне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності, площею 83 га для ведення фермерського господарства. Нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки становить 2 096 135,12 грн.

Відповідно актового запису про смерть від 25.09.2008  фізична особа-1 померла.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 02.07.2009  у порядку спадкування за законом право власності на селянське (фермерське) господарство визнано за фізичною особою-2.

Судами встановлено, що після смерті фізичної особи-1 селянське (фермерське) господарство продовжує утримувати та використовувати вказану земельну ділянку, у тому числі для вирощування сільгоспкультур, що підтверджується звітами та податковими деклараціями поданими цим фермерським господарством до уповноважених державних органів.

Між тим, право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право.

Отже, спірна земельна ділянка, починаючи з 25.09.2008  не могла використовуватись та утримуватись селянським (фермерським) господарством. Жодних рішень щодо успадкування фізичною особою-2 права постійного користування спірною земельною ділянкою не ухвалювалось.

Приймаючи до уваги те, що земельна ділянка надавалась у постійне користування фізичній особі-1, а не селянському (фермерському) господарству, вона не входить до складу майна цього фермерського господарства, а тому й не може використовуватись цим господарством, після смерті фізичної особи-1, адже будь-які права приватних осіб щодо вказаної земельної ділянки припинились зі смертю належного користувача.

Суди дійшли до висновку, що подальше використання господарством земельної ділянки державної власності без оформлення відповідних речових прав на неї є неправомірним і наявні правові підстави для витребування із незаконного володіння відповідача оспорюваної  земельної ділянки.

З постановою Центрального апеляційного господарського суду можна ознайомитись за посиланням.

 

За повідомленням прес-служби суду