Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Тітову І.В. з посади судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська за вчинення істотного дисциплінарного проступку

29 січня 2019, 17:18

Вища рада правосуддя 29 січня 2019 року розглянула питання про звільнення Тітової Інни Вадимівни з посади судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 30 липня 2018 року № 2441/2дп/15-18.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 30 липня 2018 року № 2441/2дп/15-18 суддю Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Тітову І.В. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді.

Дисциплінарна справа стосовно судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Тітової І.В. була відкрита на підставі скарги адвоката Щербака Є.М. в інтересах публічного акціонерного товариства «Укргазпромбанк». У скарзі зазначено, що суддя Тітова І.В. розглянула справу з порушенням норм чинного законодавства та правил підвідомчості, учасників процесу не було повідомлено про судові засідання і не надіслано їм копії ухвали про відкриття провадження у справі, позовної заяви, заочного рішення суду. Окрім того, суддя Тітова І.В. не направила копії судових рішень у вказаній справі до Єдиного державного реєстру судових рішень. У зв’язку із цим скаржник просив притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя встановила, що суддя Тітова І.В., зокрема, відкрила провадження у справі, яка не підлягала розгляду у порядку цивільного судочинства, та вирішила спір, що виник між двома юридичними особами з господарських правовідносин; допустила істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, а саме статей 11-1, 15, 76, 122, 224 ЦПК України, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків та призвело до порушення правил підвідомчості, порушення засад рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості; порушила право ПАТ «Укргазпромбанк» на справедливий суд, гарантоване пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; порушила вимоги статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» та несвоєчасно надала копії судових рішень для внесення до ЄДРСР.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що порушення, допущені суддею Тітовою І.В., містять ознаки істотного дисциплінарного проступку або грубого нехтування обов’язками судді, що є несумісним зі статусом судді або виявляє його невідповідність займаній посаді в розумінні пунктів 1, 7 частини дев’ятої статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме: суддя допустив поведінку, що порочить звання судді, підриває авторитет правосуддя, у тому числі стандарти поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду; суддя допустив інше грубе порушення закону, що підриває суспільну довіру до суду.

Зазначене рішення оскаржено суддею Тітовою І.В. до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги рішенням Вищої ради правосуддя від 26 грудня 2018 року № 4023/0/15-18 рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 30 липня 2018 року № 2441/2дп/15-18 про притягнення судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Тітової І.В. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін.

27 грудня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Тітової І.В.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Тітову Інну Вадимівну з посади судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Прес-центр судової влади України