Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кібербезпека та права людини в мережі Інтернет

29 січня 2019, 18:08

29 січня 2019 року в Харківському регіональному відділенні для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг щодо розгляду проваджень про вчинення злочинів у сфері використання комп’ютерних мереж.

Тренінг проводив спеціаліст у галузі розкриття кіберзлочинів, доцент кафедри кримінального права і кримінології Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Ксенія Юртаєва, яка є однією із розробників цього курсу для майбутніх суддів.

На початку тренінгу Ксенія Юртаєва зауважила, що інформатизація суспільства, розвиток інформаційних технологій, процеси їх впровадження в життя разом з позитивними сторонами мають і негативні особливості. Саме можливості використання інформатизації породили нову категорію проступків, правопорушень, злочинів, що вчинюються з використанням інформаційних технологій.

Кандидати та кандидатки на суддівські мантії опанували теоретичну основу розгляду проваджень щодо злочинів у сфері інформаційних технологій, особливості таких проваджень і практику їх розгляду в судах.

Продемонстрований відеосюжет і його наступне обговорення  під час мозкового штурму налаштували аудиторію на розуміння соціально– небезпечних наслідків кіберзлочинів у вигляді блокування певної інформації, її витоку тощо.

Складним для майбутніх служителів Феміди виявилась кваліфікація кіберзлочинів і володіння специфічною термінологією, яку використовують спеціалісти з інформаційних технологій і потенційні правопорушники. З цими питаннями  слухачки та слухачі вдало впорались за допомогою фахових порад Ксенії Юртаєвої.

Підсумовуючи заняття, слухацька аудиторія та викладачка дійшли спільного висновку про досягнення мети тренінгу, яка полягала у формуванні уміння правильно визначати, тлумачити, застосовувати принципи та норми права, що регулюють права людини в мережі Інтернет та уміння прийняти справедливе судове рішення, яке обґрунтоване належним чином.

За повідомленням прес-служби НШСУ