Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду розповіли про особливості розгляду виборчих спорів

14 лютого 2019, 10:50

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв  взяли участь у Всеукраїнському семінарі-практикумі «Застосування виборчого законодавства», який відбувся 8 лютого 2019 року у м. Вінниці.

Захід організований Сьомим апеляційним адміністративним судом спільно із Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду та Національною школою суддів України, за сприяння міжнародних партнерів, з метою обміну досвідом щодо розв’язання цієї категорії справ.

Відкриваючи семінар, Михайло Смокович звернувся до учасників з вітальним словом. Він також сказав, що вибори Президента України – це знакова подія для нашої держави і що завданням адміністративних судів є захист конституційних прав кожного громадянина.

Очільник КАС ВС висвітлив питання щодо положень Конституції України стосовно представництва суб’єктів виборчого процесу під час розгляду виборчих спорів. Михайло Смокович зауважив, що з 1 січня 2019 року інтереси сторін у судах можуть представляти виключно адвокати. Проте законом передбачені певні винятки, зокрема й у спорах щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах. Так, у Кодексі адміністративного судочинства України зазначено, що уповноважена або довірена особа кандидата чи партії може представляти їх інтереси у судах, маючи відповідне посвідчення. В таких випадках Конституція України дозволяє, щоб представництво здійснювалось саме такими особами, наголосив доповідач.

У малозначних спорах інтереси сторін можуть представляти особи, що не є адвокатами, про що йдеться в ст. 57 КАС України. Але виникає питання, чи можна віднести виборчі справи до малозначних.

«Виборчі спори не можуть належати до категорії малозначних з огляду на характер спірних правовідносин, тому представниками в таких справах можуть бути адвокати. А це, у свою чергу, зумовлює виникнення додаткових питань, що потребують врегулювання», – зазначив Михайло Смокович.

Він звернув увагу на ще одне питання, щодо якого мають визначитися суди: чи можуть адвокати, які є депутатами, представляти в судах інтереси своїх партій.

Суддя КАС ВС також роз’яснив положення про право звернення до суду офіційних спостерігачів, які, помітивши певне порушення і вважаючи за необхідне його усунути в судовому порядку, можуть звернутися до суду, незважаючи на те, що особисто їхні права у виборчому процесі не порушено.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв нагадав, що адміністративні суди під час кожних виборів стикаються з подібними викликами. Судді адміністративних судів показали себе як команда, і цей командний дух необхідно зберігати й надалі.

Всеволод Князєв зауважив, що такі навчання дуже важливі, оскільки допомагають вирішувати низку проблемних питань, які виникають під час розгляду виборчих спорів.

Секретар ВП наголосив, що Велика Палата Верховного Суду готова працювати з усіма суддями адміністративної юстиції для вироблення спільних позицій, єдиної професійної практики задля ефективного розгляду цієї категорії справ.

Учасники заходу обговорили актуальні питання застосування судами національного законодавства про вибори, аналізу судової практики цієї категорії справ, а також ознайомилися з принципами розгляду таких спорів міжнародними судами.


Фото зі сторінки Facebook Сьомого апеляційного адміністративного суду.

 

За повідомленням прес-служби суду