Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС зустрілася з Координатором проектів ОБСЄ в Україні

18 квітня 2019, 11:03

22 березня Голова Верховного Суду Валентина Данішевська обговорила з новопризначеним Координатором проектів Організації з безпеки і співробітництва в Європі  (ОБСЄ) в Україні, Послом Генріком Вілладсеном напрями подальшої співпраці.

Голова ВС привітала Генріка Вілладсена з призначенням на посаду та зазначила, що ВС дуже цінує місію Координатора проектів ОБСЄ в Україні, адже тепер, коли наша держава взяла курс на євроінтеграцію і проводить реформи в багатьох сферах, співпраця з міжнародними партнерами є значущою.

Валентина Данішевська подякувала міжнародним партнерам, зокрема, за допомогу в питанні щодо покращення судової практики у сфері захисту прав людини та в розробці комунікаційної стратегії ВС. Голова ВС зауважила, що заслужити довіру суспільства – головна мета судової влади, а ефективна комунікація з громадськістю, зі ЗМІ, з правничою спільнотою допомагатиме досягненню такої мети.

«Наступний етап судової реформи, який є найскладнішим і водночас надзвичайно важливим, − зміна свідомості та ставлення до процесів, які відбуваються в нашій країні. Причому змінюватися повинні не тільки судді, а й усе суспільство. Тому допомога міжнародних партнерів, зокрема щодо підвищення кваліфікації суддів, набирає вагомого значення, і нам важливе спілкування з колегами з інших країн, із суддями Європейського суду з прав людини, з експертами», − наголосила Валентина Данішевська.

Також Голова ВС подякувала Координатору проектів ОБСЄ в Україні за підтримку суддів ВС у рамках заходу «Огляд ключових реформ в Україні: децентралізація та судова реформа», який відбувся в  штаб-квартирі ОБСЄ (Відень) у березні 2019 року, за проведення регіональних експертних форумів. Вона позитивно відзначила конструктивну співпрацю зі старшим менеджером проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліхом, Національним радником з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександром Водянніковим, національною менеджеркою програми верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталією Ступницькою, які теж були присутні на зустрічі.

У свою чергу, Координатор проектів ОБСЄ в Україні зауважив, що був приємно вражений результатами попереднього співробітництва Координатора проектів ОБСЄ в Україні з Верховним Судом. «У перспективі в нас є багато можливостей, аби розширити таку співпрацю», − зазначив Генрік Вілладсен.

Він висловив сподівання, що досвід його роботи з судовими системами різних держав принесе користь і Україні, а також звернув увагу на важливість приділення уваги комунікаційній політиці. Адже, за словами Генріка Вілладсена, в українській судовій системі відбуваються значні зміни в дуже стислі строки, тому необхідно пояснювати суспільству вагомість кожного зробленого кроку, можливість виникнення тих чи інших ризиків і проблем, а також говорити про очікуваний результат реформування судової сфери.

На завершення зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрями подальшої співпраці, в тому числі щодо проведення спільних форумів, круглих столів та щодо участі суддів Верховного Суду в міжнародних заходах, відвідування ними судів інших країн, а також щодо стажування працівників апарату ВС у Європейському суді з прав людини.

Участь у заході також взяли начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар та асистент проектів програми верховенства права і прав людини Ніна Решетар.

За повідомленням прес-служби суду