Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив покарання громадянину, обвинуваченому у поширенні інформації про розташування ЗСУ

26 березня 2024, 08:57

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області у закритому судовому засіданні розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина Ш., у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 1142 Кримінального кодексу України (поширення інформації про розташування Збройних Сил України за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану та з метою надання такої інформації представникам держави, що здійснює збройну агресію проти України); частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (придбання, носіння, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу).    

За інформацією Слов’янського міськрайонного суду Донецької області, у листопаді – грудні 2022 року, січні 2023 року громадянин Ш. за попередньою змовою групою осіб, перебуваючи на території Краматорського району Донецької області, використовуючи мобільний месенджер в особистому спілкуванні неодноразово поширив інформацію про місця розташування підрозділів ЗСУ для подальшої їх передачі представнику держави, що здійснює збройну агресію проти України.

За поширену інформацію Ш. отримав грошову винагороду в розмірі 7700 гривень. 

Крім того, обвинувачений у 2022 році знайшов пакунок з трьома магазинами, спорядженими патронами, у кількості 90 штук, які є бойовими припасами. Того ж дня Ш. переніс вказані набої до себе додому для незаконного зберігання.

Обвинувачений свою вину визнав повністю та пояснив, що його друг Г., який зараз мешкає в росії, запропонував йому передавати інформацію про дислокацію ЗСУ.

Вироком Слов’янського міськрайонного суду Донецької області громадянина Ш. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 1142, частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.  

Вирок суду не набрав законної сили.  

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

Слов’янський міськрайонний суд Донецької області