Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове рішення має містити оцінку всіх вагомих аргументів сторін і водночас бути зрозумілим суспільству – суддя ВС

16 вересня 2024, 13:24

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Павло Пархоменко поділився досвідом написання судових рішень та аналізу юридичних документів, розповів про їх структуру та правову аргументацію на тренінгу «Правовий аналіз & юридичне письмо».

Доповідач акцентував на важливості складання вступу в юридичних документах, виділення ключових питань у справі. Він зазначив про використання методу правової аргументації IRAC (Issue – правова проблема, тобто постановка ключового питання; Rule – правова норма, що підлягає застосуванню; Application – застосування правової норми до фактів; Conclusion – висновок). Відповідно до цього методу необхідно:

  • сформулювати обговорюване питання;
  • вказати застосовувану норму права;
  • застосувати цю норму права до обставин конкретної справи;
  • сформулювати висновки із застосування норми права до фактів.

Суддя звернув увагу на елементи правової позиції:

  • тлумачення норм матеріального права відповідно до фактів та обставин;
  • наявність внутрішнього переконання в особи у справедливості та законності своїх дій (бездіяльності);
  • система доказів;
  • способи судового захисту.

Павло Пархоменко відзначив, що погано написаний текст характеризують, зокрема, багатослівність і відсутність точності та ясності. Він звернув увагу, що адресатами судового рішення передусім є сторони у справі, тому воно повинне містити оцінку всіх вагомих аргументів. Крім того, судове рішення може мати певний суспільний ефект, тому воно має бути доступним і зрозумілим суспільству. Ще одним адресатом судового рішення є суди.

Доповідач наголосив на важливості структури юридичного документа, навівши приклади із судової практики.

Також спікер зауважив, що обґрунтування судового рішення може бути пов’язане з правом на справедливий суд. Навів приклади, в яких Європейський суд з прав людини зробив висновки, що виклад фактичних обставин справи і формулювання конкретного обвинувачення охоплюються положеннями підпунктів «а» та «b» п. 3 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які гарантують право обвинуваченого бути негайно й детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього, та мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту.

Крім того, Павло Пархоменко розповів про співвідношення структурування юридичних документів і процесуальних кодексів та ін.

Тренінг «Правовий аналіз & юридичне письмо» організований Тренінговим центром прокурорів України та ГО «Люди пишуть». 

Верховний Суд