Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Касаційному адміністративному суді проаналізували справи, розглянуті Європейським судом з прав людини у 2018 році

15 лютого 2019, 16:06

Останні тенденції у практиці Європейського суду з прав людини щодо справ у сфері адміністративної юстиції обговорили під час круглого столу «Практика Європейського суду з прав людини у 2018 році: питання адміністративної юстиції», що відбувся в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду 15 лютого 2019 року.

На заході були присутні голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи  Мортен Енберг, заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

У роботі круглого столу взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, судді Великої Палати Верховного Суду, судді Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді.

Модерувала захід суддя судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова.

У вітальному слові голова КАС ВС Михайло Смокович сказав, що адміністративні суди частіше застосовують рішення ЄСПЛ. Якщо приблизно п’ять років тому на рішення цього суду були посилання у 10 % справ, то зараз – у 90 %. Особливо часто посилаються на рішення ЄСПЛ у процесуальних документах: у позовних заявах, апеляційних скаргах. Тому судді повинні володіти інформацією щодо предметного наповнення цих рішень ЄСПЛ, зокрема, що стосується їх релевантності до розгляду адміністративних спорів.

Михайло Смокович зазначив, що для зменшення кількості звернень українців до міжнародних судових інстанцій потрібно вдосконалити механізм захисту прав людини саме в Україні, щоб наші громадяни мали ефективний юридичний захист у національній правовій системі. Він висловив сподівання, що цьому сприятиме передбачений законодавством інститут конституційної скарги, оскільки більшість таких конфліктів вирішуватимуть національні суди.

Доповідач звернув увагу на проблеми, з якими стикаються українські суди щодо застосування практики ЄСПЛ. Зокрема, якщо суд у судовому рішенні, в якому відмовляє у задоволенні позовних вимог особі, посилається на рішення ЄСПЛ, яке офіційно не перекладене, то це є порушенням прав сторони у справі, тому що людина не має доступу до цього рішення і прочитати його не може.

У свою чергу секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС Микола Гімон зауважив, що цей круглий стіл – продовження доброї традиції проведення заходів, під час яких учасники обмінюються думками і досвідом. Для суддів рішення ЄСПЛ – одне з найважливіших джерел права, яке активно використовується в повсякденній роботі.

Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортен Енберг у виступі поінформував про проекти щодо правосуддя в рамках співпраці Ради Європи з Україною, які імплементуються в межах плану дій на 2018–2021 роки. Основні пріоритети співпраці стосуються питань прав людини, верховенства права та демократичного управління.  Однією з важливих складових плану дій є підтримка Радою Європи реформи сектору правосуддя в Україні відповідно до стандартів та рекомендацій Ради Європи. На сьогодні впроваджується два проекти «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» і «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини». Мортен Енберг звернув увагу на можливість розширення співпраці, зокрема, стосовно допомоги в перекладі рішень ЄСПЛ українською мовою.

Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив, що Україна за кількістю справ у ЄСПЛ – на третьому місці, на першому – Російська Федерація, на другому – Румунія.

З тих понад 7 тис. справ проти України, що зараз перебуває на розгляді ЄСПЛ, близько 4 тис. – справи, що стосуються конфлікту на сході України та АР Крим.

Під час виступу на круглому столі Іван Ліщина розповів про рішення ЄСПЛ щодо справ у сфері адміністративної юстиції.

Суддя Тетяна Анцупова присвятила доповідь правовому аналізу розглянутих у 2018 році справ, які увійшли до щорічного звіту ЄСПЛ. Звернула увагу на важливість цього документа як офіційного джерела аналітичної інформації, який необхідно довести до відома суддів та перекласти українською мовою. Вона розповіла про справи, визнані ЄСПЛ ключовими у 2018 році, та інші важливі справи у сфері адміністративної юстиції. Основну увагу приділила розвитку підходів та принципів ЄСПЛ у справах щодо дисциплінарної відповідальності суддів, процесуальних гарантій доступу до суду та застосуванню процесуальних фільтрів у судах касаційної інстанції.

Учасники заходу зазначили, що набуті під час роботи круглого столу знання будуть потрібні для розв’язання конфліктів у сфері публічно-правових відносин.

За повідомленням прес-служби суду