Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП обговорили дорожню карту подальшого просування інституту медіації в Україні

02 квітня 2019, 09:17

1 квітня 2019 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч членів ВРП з експертами програми USAID «Нове правосуддя», що спеціалізуються на застосуванні медіації як альтернативного вирішення спорів, зокрема у Словенії та Сполучених Штатах Америки, з метою напрацювання рекомендацій щодо поліпшення подальшого просування процедури медіації в Україні.

Зустріч відбулася в рамках перебування експертів Програми в Україні з метою підготовки ґрунтовного аналізу можливостей та перешкод запровадження медіації в Україні, визначення ролі Вищої ради правосуддя в межах своїх повноважень у процесі розвитку медіації в Україні, поширення процедур альтернативного вирішення спорів в судах.

Учасники Проекту також мають на меті зустрітися з донорською спільнотою для збору інформації щодо предмета дослідження експертів.

Участь у зустрічі взяли експерти з альтернативного вирішення спорів програми USAID «Нове правосуддя» Алеш Залар, Френк Лейні, Аліна Сергеєва, Тетяна Цувіна, радник з юридичних питань Ірина Зарецька, перекладач проекту Олена Коваленко.

Від ВРП участь в обговоренні взяли заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, члени ВРП, медіатори Андрій Овсієнко та Лариса Швецова, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко.

Зокрема, експерт Проекту Алеш Залар розповів про досвід запровадження медіації у Словенії та інших європейських державах, зазначивши, що у багатьох країнах одним із критеріїв вимірювання ефективності роботи судді є  кількість направлених на медіацію справ. Це використовується як певне заохочення до процедури медіації.

Експерт зазначив, що у Словенії процедура медіації відбувається за сприяння суду та підтримується Вищою радою правосуддя, яка створює критерії для ведення цієї роботи, щоб рішення, прийняті в результаті медіації, мали таку саму вагу, як і рішення, прийняті судом.

Алеш Залар наголосив на необхідності вироблення спільної позиції ключових органів суддівського врядування та органів виконавчої влади для підтримки процедури медіації, що, на думку експертів, покращить обізнаність про переваги процедури як суддів, так і громадян.

Медіатор, член ВРП Лариса Швецова розповіла про власний досвід застосування присудової медіації у кримінальних, цивільних та адміністративних справах, загальну практику застосування процедури медіації в Україні та її відмінність від врегулювання спору за участю судді, що закріплено у Цивільному процесуальному кодексі України, Кодексі адміністративного судочинства України та Господарському процесуальному кодексі України.

Член ВРП наголосила на актуальності вказаного питання та необхідності запровадження медіації в судах, що дасть змогу зменшити навантаження суддів, зекономити часові та грошові ресурси.

Як вважає Л.Швецова, ВРП може долучитися до роз’яснювальної роботи серед суддів. Вона зазначила, що у процесуальних кодексах зафіксована можливість повернення 50 % від сплати судового збору у разі врегулювання  справи за участю судді. Таке врегулювання може застосовуватися лише в судах першої інстанції.

Водночас процедура медіації може мати більш сприятливі наслідки, оскільки її можна застосувати як до подання позову до суду, під час розгляду справи в суді, так і  під час отримання судового рішення,  вказала Л.Швецова. 

Член ВРП, медіатор Андрій Овсієнко зазначив, що пілотний проект щодо впровадження медіації на Волині став тестовим майданчиком, який дає змогу виявити проблемні питання та потреби у запровадженні медіації в судах.

Найбільшою перепоною для залучення суддів до участі у проекті були побоювання щодо можливої дисциплінарної відповідальності у разі передачі справи на медіацію за відсутності чіткого законодавчого регулювання цієї процедури.

На думку Андрія Овсієнка, ВРП може взяти на себе виконання просвітницької функції з метою роз’яснення цих питань.

А.Овсієнко також наголосив на необхідності прийняття Закону України «Про медіацію» та зазначив, що ВРП має достатню кількість точок дотику до процесу впровадження та імплементації у систему правосуддя як медіації в Україні загалом, так і досудової медіації через надання консультативних висновків до відповідних законопроектів.

«ВРП виступатиме консультативним органом на фінальному етапі розгляду таких проектів законів»,  зазначив А.Овсієнко.

Експерти висловили спільне бачення, що упровадження медіації як альтернативного способу вирішення спорів сприятиме поліпшенню доступу громадян до правосуддя, підвищенню рівня довіри до судової влади та дасть змогу зменшити навантаження судів.

Після закінчення місії в Україні експерти нададуть відповідні висновки у звіті.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України