Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справу про звільнення головного редактора обласної газети «Сумщина» продовжать розглядати в суді першої інстанції

09 квітня 2019, 17:08

Колегія суддів Сумського апеляційного суду скасувала ухвалу Зарічного районного суду м. Суми, якою було закрито провадження у справі про звільнення головного редактора обласного видання, та направила справу в суд першої інстанції для продовження розгляду.

У листопаді 2018 року позивач звернувся до місцевого суду з позовом до Сумської обласної ради, в якому просив визнати незаконним та скасувати рішення колегіального органу про його звільнення з посади головного редактора комунального підприємства – «Редакція газети «Сумщина». У лютому 2019 року ухвалою Зарічного районного суду м. Суми провадження у справі було закрито. Місцевий суд обґрунтовував своє рішення тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки між сторонами виник публічно-правовий спір, який підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства Сумським окружним адміністративним судом.

Натомість позивач з ухвалою суду не погодився та подав апеляційну скаргу, в якій просив ухвалу суду скасувати. В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначав, що суд першої інстанції не врахував, що посада головного редактора, на якій працював позивач, не належить до посад публічної служби, а трудовий спір між сторонами має приватноправовий характер, тож підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Розглянувши апеляційну скаргу, апеляційний суд не погодився з рішенням місцевого суду. Колегія суддів встановила, що відносини, які склались між Сумською обласною радою та звільненим головним редактором, не пов’язані з питаннями прийняття на публічну службу, її проходження та звільнення з неї, а стосуються підстав та умов припинення трудового договору, стороною в якому (роботодавцем) є орган місцевого самоврядування. Спір, що виникає із таких правовідносин, має вирішуватись в порядку цивільного судочинства.

 

За повідомленням прес-служби суду