Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу поскаржилися на висвітлення судового процесу телеканалом «Україна»

09 квітня 2019, 17:39

До ВРП надійшло повідомлення суддів Борис Ольги Неофітівни, Пустовіта Олексія Григоровича, Козлова Юрія Володимировича про втручання в їхню професійну діяльність, у якому зазначено, що відеосюжет телеканала «Україна» під назвою «Банківська банда» розкриває деталі досудового розслідування кримінального правопорушення та створює у суспільстві хибну думку про упередженість суддів.

У суді на розгляді перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), частиною п’ятою статті 186 (грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою), частиною четвертою статті 187 (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень), частиною четвертою статті 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України.

Потерпілими у вказаному кримінальному провадженні визнано 57 осіб.

Зазначено, що 29 березня 2019 року у мережі Інтернет був розміщений відеосюжет журналістського розслідування телеканала «Україна» під назвою «Банківська банда» стосовно вказаної кримінальної справи, розгляд якої триває.

Судді вказують, що у відеосюжеті для деталізації висвітлення подій та фактів злочину використано свідчення двох потерпілих, яких ще не допитували під час судового розгляду.

Крім того, як стверджують Борис О.Н., Пустовіт О.Г. та Козлов Ю.В., слідчий СУ ГУ НП у Дніпропетровській області, обличчя якого приховано, а голос змінено, розкриває деталі досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, які ще не були досліджені судом, вдається до власної оцінки певних доказів стосовно здоров’я одного з обвинувачених, що були раніше оцінені судом під час зміни запобіжного заходу, критикуючи суддю до закінчення розгляду справи. Також слідчий вдається до власної оцінки ризику переховування від суду одного з обвинувачених, який перебуває під цілодобовим домашнім арештом з використанням електронного засобу контролю, що створює думку у громадськості, сформовану на підставі однобічних оцінок, що може викликати недовіру та неповагу до суду.

Судді повідомляють, що ведучий у відеосюжеті розповідає про банду, яка пограбувала потерпілих, та про її членів, демонструючи обвинувачених на відеозаписі, здійсненому в залі судового засідання, чим порушує принцип невинуватості, закріплений статтею 62 Конституції України.

 Відеосюжет телеканала «Україна» «Банківська банда», на думку суддів,  є маніпулятивним, створює хибну думку у громадян про упередженість суддів.

Висвітлення судового процесу телеканалом «Україна» у такий спосіб формує негативне ставлення до обвинувачених, впевненість у їхній вині, що може викликати неповагу та недовіру до суду.

На думку суддів Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Борис О.Н., Пустовіта О.Г. та Козлова Ю.В., зазначені дії є втручанням у діяльність судових органів з метою схилити їх до ухвалення рішення про продовження запобіжного заходу обвинуваченим у виді тримання під вартою та про зміну запобіжного заходу одному з обвинувачених із цілодобового домашнього арешту з використанням електронного засобу контролю на тримання під вартою.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесене до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України